Sammenslåing og fellesbaser i Mikromarc 3: Forskjell mellom sideversjoner
Fra Mikromarc Wiki
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 30: | Linje 30: | ||
* Innkjøpsmodulen: Felles leverandørregister. Eget budsjett, bestilling og mottak på hver enhet. | * Innkjøpsmodulen: Felles leverandørregister. Eget budsjett, bestilling og mottak på hver enhet. | ||
* Tidsskrift: Med felles katalog kan overordnet post, utgivelsesplaner og leverandørregister være felles. Abonnement tilhører den enkelte enhet og hver enhet mottar sine egne hefter. | * Tidsskrift: Med felles katalog kan overordnet post, utgivelsesplaner og leverandørregister være felles. Abonnement tilhører den enkelte enhet og hver enhet mottar sine egne hefter. | ||
* Det kan lages et felles websøk for hele basen. I tillegg kan den enkelte enhet ha eget websøk dersom de ønsker det. Det kan altså være felles websøk for alle bibliotek i fellesbasen, pluss egne for det enkelte bibliotek. Det kan også lages enhetsgrupper for søk i andre enheters samlinger i fellesbasen. | |||
* Rettigheter må settes opp i fellesskap slik at man er enige om hvem som skal ha mulighet til å gjøre endringer og ulike oppgaver i basen |
Sideversjonen fra 12. nov. 2019 kl. 15:50
Fordeler med fellesbaser i Mikromarc
Ved å gå sammen i en fellesbase drar man nytte av hverandres ressurser. Man deler katalogposter og katalogisering av samme tittel skjer én gang. Oppsett og innstillinger kan gjøres felles slik at det blir en god og oversiktlig base for alle enhetene. I fellesbasen kan det meste deles, f.eks. utlånsbetingelser, katalogmaler, meldingsjobber etc. Selv om man er i en fellesbase tar du ut egen statistikk, sender ut egne utlånsmeldinger og har oversikt over egne lånere og eksemplarer.
Samarbeid er en forutsetning for å få fellesbaser til å fungere godt
- Vi anbefaler sterkt å ha en koordinator for fellesbasen, som vi har direkte kontakt med.
- Det kan gjerne settes opp grupper for å avklare funksjoner og bruk i fellesbasen.
- Det er en fordel å lage et regelverk for fellesbasen i et skriftlig dokument.
Hva er felles av moduler og funksjoner?
- Autoritetsregisteret er felles i en Mikromarc-base. Det er ikke mulig å skille mellom autoriteter lagt inn av forskjellige enheter og kataloger. Dette setter krav til avklaring rundt hvor bibliotekene henter poster.
- Bibliotekene deler de samme søkekoder. Alle endringer skjer for alle enhetene samtidig.
- Utlånstypene er felles og man må bli enige om hva som skal være standard
Hva anbefaler vi at man har felles?
- Selv om man kan ha egne kataloger per enhet, vil vi anbefale at de fleste kataloger er felles og så få som mulig. Dette gjør fellesbasen oversiktlig og katalogiseringsarbeidet rasjonaliseres. Posten eies av fellesbasen og hver enhet fører på sine eksemplarer på posten. Søk i egen samling skjer på grunnlag av hvor eksemplarene tilhører.
- Hylleplassering og funksjonen samlinger tilhører den enkelte enhet.
- Eksemplarene får hylleplasseringer i forhold til oppstillingen i eget biblioteket.
- Hvis funksjonen samlinger tas i bruk må hver enhet sette opp hvilke samlinger de har, f.eks. magasin.
- Det er gunstig å samarbeide om hylleplasseringer og samlinger i en fellesbase spesielt med tanke på funksjonen flytende bestand.
- Katalogmaler (maskeposter).
- Eksterne baser bør settes opp som felles standard. Da drar alle nytte av oppsettene som lages og man hindrer forskjellig bruk av poster fra ulike kilder. Dette vil gjøre basen mer konsistent.
- Kategorier kan være felles og vi anbefaler at det er samarbeid om disse. Dette vil være gunstig i forbindelse med utstillinger, prosjekt osv.
- Vi anbefaler felles utlånsbetingelser og at dere har så få betingelser som mulig.
- Brevmaler og meldingsjobber blir ryddigst hvis de er felles. Bibliotekene vil likevel kunne purre bare sine egne lånere.
- Lånergrupper settes opp felles. Det vil si bare en gruppe for ansatte, en gruppe for voksne, elever og så videre. Lånerregisteret er dynamisk styrt slik at ved å velge din enhet får du kun opp dine lånere.
- Innkjøpsmodulen: Felles leverandørregister. Eget budsjett, bestilling og mottak på hver enhet.
- Tidsskrift: Med felles katalog kan overordnet post, utgivelsesplaner og leverandørregister være felles. Abonnement tilhører den enkelte enhet og hver enhet mottar sine egne hefter.
- Det kan lages et felles websøk for hele basen. I tillegg kan den enkelte enhet ha eget websøk dersom de ønsker det. Det kan altså være felles websøk for alle bibliotek i fellesbasen, pluss egne for det enkelte bibliotek. Det kan også lages enhetsgrupper for søk i andre enheters samlinger i fellesbasen.
- Rettigheter må settes opp i fellesskap slik at man er enige om hvem som skal ha mulighet til å gjøre endringer og ulike oppgaver i basen